top of page

Information kring valpköp & vanliga frågor

Innan valpköp

Precis som vi ställer höga krav på hunden ställer vi också krav på köparen. Vi vill alltid träffa köparen innan vi bestämmer om ett köp ska ske. Detta är för att vi ska få en uppfattning om vem du är och vad som får dig att vilja köpa en hund.

 

Som valpköpare vill vi att du har en tanke bakom valpköpet och varför du väljer just en labrador retriever. Du behöver inte vara jägare eller gå jaktprov för att köpa en hund från oss.

 

Hundarna som vi tar fram är aktiva och behöver bli sysselsatta i vardagen. Vi förespråkar att hunden ska ha ett aktivt liv. Det är därför viktigt att du innan köpet har tänkt ut hur du ska aktivera hunden, allt för att du och din hund ska få ett trevligt liv tillsammans. 

Omplacering

Om du som valpköpare börjar gå i tankarna att omplacera hunden vill vi att ni kontaktar oss.

 

Det är i syfte att kunna hjälpa till med att hunden ska få det bra och inte hamna i kläm vid en övergång. 

Tester & utvärdering

Valptest sker i anslutning till leverans. Vid köp av valp från Kennel Hunt´rets ingår Fågelhundsarbetstest (FART) 1 & 2. Testerna syftar till att finna de genetiska egenskaperna hos den enskilda individen.


Vi lägger mycket fokus på att få fram önskvärda mentala egenskaper och anser att FART är ett bra verktyg för utvärdering. 

 

Det görs även ett valptest vid leverans när valpen är 8 veckor. Vid valptestet är blivande valpköpare närvarande.

Utifrån testerna kan du som valpköpare anpassa din träning för att stärka hunden.

 

Läs mer om FART på Sellenshundskola.se

Hälsa

För oss är det viktigt att hundarna mår bra och håller sig friska. Vi följer Svenska kennelklubbens riktlinjer för avel.

Avmaskning

Valparna avmaskas vid 3, 5 och 8 veckors ålder. Det vanligaste är att de avmaskas mot spolmask. Sedan ska hundarna enbart avmaskas om de har mask eller om du starkt misstänker att hunden har mask. Följ anvisningarna som du får när du köper valp så vet du hur du ska agera just i ditt fall. 

Vaccinering

Valparna grundvaccineras när de är ca 7-8 veckor och det görs på kenneln. Grundvaccineringen innehåller vaccin mot valpsjuka, hepatit och parvovirus (hundpest).

 

När valpen blivit 12 veckor gammal är det dags för påfyllnadsdos och sedan rekommenderas det att hunden vaccineras vid ett års ålder igen och sedan var tredje år. Vi vaccinerar även mot kennelhosta.  

Röntgen

Från 1 års ålder genomgår hunden en AD + HD röntgen. AD står för armbågsdysplasi och HD för höftledsdysplasi.

AD kan ibland kallas ED röntgen efter engelskans elbow dysplasia.

Det görs för att säkerställa att hunden inte har utvecklat några tillväxtrubbningar i lederna. Vid fullgoda leder kallas det att hunden är friröntgad.

Märkning

Valparna chipmärks. En chipmärkning syns inte utanpå hunden utan avläses med en speciell avläsare som visar chippets ID.

Skulle hunden springa bort och bli upphittad kan den personen ta med hunden till polisen, veterinär eller djurhem etc. Dessa brukar ha en avläsare som kan läsa av vem hunden tillhör.

 

En hållbar avel

Vi är noga med att våra hundar är friska och mår bra. För oss är det viktigt med en hållbar och långsiktigt avel. De hundar vi tänkt att ta avkommor ifrån går på hälsokontroller för att säkerställa att de är lämpliga för avel.

 

Eftersom tillväxtrubbningar är ärftliga röntgas alla hundar för AD+HD i syfte att säkerställa att tillståndet inte sprids i aveln. Skulle det vara så att hunden efter 1 år ändå får anmärkning på lederna trots att denne använt rekommenderat foder, har valpköparen rätt till att erbjudas en ny valp till reducerat pris. 

Försäkring

Alla valpar är försäkrade för dolda fel hos Agria. Med dolt fel menas det att en sjukdom eller defekt som har börjat utvecklas före besiktningen och innan leveransen, men som inte har visat symtom eller annars varit känt. 

 

Dolda fel-försäkringen består av två delar; livförsäkring och veterinärvård. Försäkringsbeloppet är lika med försäljningspriset. För att dolda fel försäkringen ska gälla krävs det att valpen är besiktigad av veterinär inom sju dagar före leverans.  

 

Dolda fel-försäkringen gäller till att hunden är 3 år och 3 månader.

 

Tecknar ni också en hundförsäkring via Agria och den dolda fel kostnaden skulle överstiga värdet på valpen, kommer Agria att fortsätta täcka kostnaderna via sin djurförsäkring förutsatt att det den tecknats innan det dolda felet upptäcktes. Läs mer på Agria.se. För oss är det viktigt att ni ska känna er trygga med att köpa en hund från Kennel Hunt´rets. 

Vad ingår vid valpköp?

Vid köp av valp från Kennel Hunt´rets ingår följande;

 • Valp så klart 

 • Valpkit innehållandes filt från Agria, termometer. 

 • 10 kg hundfoder som vi rekommenderar att valpen ska äta. 

 • FART 1 vid 6-8 månaders ålder. Läs mer här

 • FART 2 vid 1,5 års ålder. Läs mer här 

 • Träningstips; Vardagslydnad, jaktträning antingen praktiskt eller via telefon. 

 • Kennelträff (ej under pandemi/epidemi)

Vad kostar en valp per år?

På Kennel Hunt´rets kostar en valp i dagsläget 20 000 kr (2022) men kan komma att ändras. Utöver det tillkommer kostnader under hundägarskapet vi har valt att på ett ungefär redovisa vad för kostnader man kan räkna med det första och andra året. 
 

Första året:

 1. Valpköp 20 000kr

 2. Foder ca 7 900kr 

 3. Vaccination ca 585kr

 4. Försäkring ca 4 455kr

 5. Tillbehör (koppel, liggplats, tuggben m.m) 1 400kr 

 6. Höftleds- och armbågsröntgen samt ögonlysning vid 12 månaders ålder. Ca 2020 kr. 

 

Totalt: 36 360 kr. 


 

Andra året: 

 1. Foder ca 7 300kr 

 2. Vaccination ca 585kr

 3. Försäkring ca 5 525kr

 4. Tillbehör ca 1 400kr

 

Totalt: 14 814 kr. 

 

Källa: Svenska kennelklubben 

Vanliga frågor
bottom of page